Service Blueprints in de praktijk!

Geschreven door Lean Mulder

Ervaring Karin Masselink, Gemeente Enschede

“Service Blue Prints bieden een mooi startpunt, maar je moet het wel zelf afmaken!” 

Karin Masselink, werkzaam voor i4Sociaal (thema bijstand en werk) binnen gemeente Enschede, deelt haar ervaring met Service Blue Prints (SBP’s) in de praktijk met ons.

In de sessies komen mensen met diverse functies samen. Zij denken veelal vanuit hun eigen vakgebied. Karin: “Het denken vanuit de inwoner en de continue aansporing daartoe, zorgde dat mensen over hun eigen vakgebied heen konden kijken. En het aansturen op denken in ideaalbeelden maakte dat mensen zich wilden laten horen. Present Media bracht vervolgens alle opinies samen. Heel verhelderend.”

Hoe zie je de SBP’s? “Als een ideaal startpunt van het project. Het zorgde ervoor dat iedereen zich mede-eigenaar van het probleem/de oplossing voelde. Dat motiveert enorm”.

En toen de SBP’s af waren? “Toen gingen we aan de slag! We ontwikkelden een demo-app, wat gemakkelijk ging met behulp van de SBP’s, en testten deze bij inwoners. Wat bleek? Het gecreëerde ideaalbeeld sloot aan op hun wensen. Nog wat fine-tuning en we konden gaan ontwikkelen”.